Vipassana introductie cursus (Nederlands, English below)

Of we ons prettig voelen of niet hangt af van twee verschillende factoren: de omstandigheden en het je bewust zijn daarvan. Het bewustzijn ten aanzien van die omstandigheden kan zodanig door meditatie veranderd worden, dat het leidt tot grotere levensvreugde. Kenmerken van dit bewustzijn zijn opmerkzaamheid, liefdevolle vriendelijkheid, gelijkmoedigheid en kalmte.

De meditatieoefeningen zijn gericht op het ontwikkelen van aandacht voor wat er zich aan ons voordoet, hier-en-nu. Hierdoor zijn we niet meer willoos overgeleverd aan onze emoties. We ontwikkelen inzicht in de conditioneringen van onze geest. Daardoor krijgen we inzicht in de processen die zich in onszelf en anderen afspelen en zijn we beter in staat tot medeleven. De cursus is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor een meer bewuste vorm van leven.

Tijdens de cursus in weekend vorm zullen we zit- en loopmeditatie beoefenen. Ter ondersteuning van het oefenen zal kennis gemaakt worden met de vier grondslagen van opmerkzaamheid en het werken met de vijf helpers en hindernissen. Naast het oefenen en het krijgen van ondersteunende theorie is er ruimte voor vragen en uitwisseling. Er wordt vipassana beoefend in de lijn van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw.

Data en tijd: 29 en 30 maart, 2014. Zaterdag 09:30 — 20:00, zondag 09:30 — 16:30.

Locatie: Universitair Centrum voor Mindfulness, Reinier Postlaan 4, 6525 GC Nijmegen, interne looproute: 974 / Centrum voor Mindfulness.

Kosten: Standaard tarief 165E, studenten en minimum inkomen 100E.

Registratie / Registration

The course will be held in Dutch (and if needed English simultaneously). For a description, see theoretical background to the right.