Vipassana Introduction Course 27-28.12.2014

Vipassana introductie cursus

(Nederlands, English below)

Of we ons prettig voelen of niet hangt af van twee verschillende factoren: de omstandigheden en het je bewust zijn daarvan. Het bewustzijn ten aanzien van die omstandigheden kan zodanig door meditatie veranderd worden, dat het leidt tot grotere levensvreugde. Kenmerken van dit bewustzijn zijn opmerkzaamheid, liefdevolle vriendelijkheid, gelijkmoedigheid en kalmte.

De meditatieoefeningen zijn gericht op het ontwikkelen van aandacht voor wat er zich aan ons voordoet, hier-en-nu. Hierdoor zijn we niet meer willoos overgeleverd aan onze emoties. We ontwikkelen inzicht in de conditioneringen van onze geest. Daardoor krijgen we inzicht in de processen die zich in onszelf en anderen afspelen en zijn we beter in staat tot medeleven. De cursus is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor een meer bewuste vorm van leven.

Tijdens de cursus in weekend vorm zullen we zit- en loopmeditatie beoefenen. Ter ondersteuning van het oefenen zal kennis gemaakt worden met de vier grondslagen van opmerkzaamheid en het werken met de vijf helpers en hindernissen. Naast het oefenen en het krijgen van ondersteunende theorie is er ruimte voor vragen en uitwisseling. Er wordt vipassana beoefend in de lijn van de Birmese leraar Mahasi Sayadaw.

Over de leraar.

Data en tijd: 27-28 december, 2014. Zaterdag 09:30-20:00, zondag 09:30-16:30. Er zijn voldoende aanmeldingen zodat de cursus doorgaat.

Verblijf. Deelnemers worden gevraagd hun eigen slaapgelegenheid te organiseren. Thee en koffie is verkrijgbaar en op zaterdag wordt een warme lunch aangeboden. Deelnemers worden gevraagd een ‘lunch-pakket’ mee te nemen voor zaterdag avond en voor zondag tijdens de lunch. Meditatie matten, kussens, bankjes of stoelen zijn aanwezig.

Locatie: Universitair Centrum voor Mindfulness, Reinier Postlaan 4, 6525 GC Nijmegen, interne looproute: 974 / Centrum voor Mindfulness.

Kosten: Geen: deze cursus wordt u aangeboden. Na afloop is er de gelegenheid (principe van vrijgevigheid) om een bedrag (naar vermogen) te geven voor de huur, de maaltijd en de leraar.

Registratie / Registration (after registering you hear wether there is place)

Description of the method, see theoretical background. About the teacher.

Date and time 27-28 December, 2014, starting Saturday 09:30, ending Sunday 16:30. Course will take place if there are at least 7 participants.

Location. Universitair Centrum voor Mindfulness, Reinier Postlaan 4, 6525 GC Nijmegen, route: 974 / Centrum voor Mindfulness.

Practicalities. Participants have to find their own lodging. Tea and coffee will be provided and on Saturday a warm lunch. Participants are asked to bring some ‘sandwiches’ for Saturday evening meal, and also for Sunday lunch. Meditation mats, pillows, benches, and chairs are provided.

Language. Course will be held in Dutch (and if needed English simultaneously).

Costs: none, the course is offered to you. At the end there is the possibility to practice generosity: contributing according to your possibility for the rent, the meal, and the teacher.